Životopis - proč, jak, dokdy a co do něj dát

PROČ ODEVZDAT ŽIVOTOPIS

K čemu životopis je? Jednak nám může posloužit k dotvoření příběhu podle vašich představ. Poté slouží k propojování příběhů vašich postav  (postavy, které se znají, by měly mít povědomí o tom, kdo je ta druhá osoba, o čemž se na fóru Hofyland nebo na FB můžete dohodnout). A nakonec vám může být prospěšná v tom, že za dobré životopisy dostanete peníze, schopnosti do začátku (a možná i nějaké vzácnosti) navíc.

DOKDY A KAM ODEVZDAT ŽIVOTOPIS

Životopis je třeba dodat nejpozději týden po okamžiku, kdy jste odeslali svůj registrační formulář. To znamená, že absolutně nejzazší termín je 7. září 2014. Čím dříve se registrujete a pošlete životopis, o to vám budeme vděčnější.
Tento charakterník nám, prosím, pošlete na e-mail kratochvil.93@gmail.com (ještě jednou: co nejdříve, protože jestli máme podle vašich cílů a postav orientovat příběh, musíme je poznat co nejdřív).

JAK A CO MÁ OBSAHOVAT ŽIVOTOPIS

Jak už jsme si několikrát řekli, charakterník (nebo také životopis postavy) se dá psát více způsoby. Dva základní způsoby použijeme i zde a budeme je po vás chtít oba...

  1. Odrážkovaný - nebo také strukturovaný - životopis
  2. Příběhový životopis
A proč se vlastně životopisy vytváří? Jednak abyste si vy utřídili myšlenky o RP vaší postavy a jednak - což u nás minule nebylo - abychom poznali postavy vás všech, mohli vám životopisy trochu upravit tak, abychom je propojili a přidali vám životní cíle.
Příklad: Do životopisu napíšete, že když vám bylo 16 okradli vás o vzácný rodinný šperk. Někdo jiný do životopisu napíše, že je příležitostný kleptoman (zloděj). Spojíme vaše osudy tak, že jedním z vašich životních cílů (určených námi) bude najít tohoto zloděje s odpovídajícími rysy vašeho spoluhráče, zatímco zloděj zase bude vědět, že ukradl ten a ten předmět a prodal ho tomu a tomu (a teď na to můžeme samozřejmě napojit třetího člověka).

Jak vidíte, není to jednoduché. Proto potřebujeme stručné a výstižné životopisy, které nám o vaší postavě podají ucelený obraz, v němž se zorientujeme během minuty. Chápeme však, že se chcete i rozepsat, případně nám příběhově sdělit něco důležitějšího. Proto (a budou za to jako obvykle plusové body, resp. zkušenosti) nám můžete poslat i životopis delší, příběhový.

Odrážkovaný životopis

Váš odrážkovaný životopis bude ten přehlednější, do kterého nakoukneme, když budeme něco narychlo potřebovat. Proto musí obsahovat především takzvané reálie, základní fakta o vaší postavě.

- jméno postavy, věk, pohlaví
- kasta a povolání postavy
- charakterové rysy (úskočný, přátelský, naivní)
- roleplayingové skutky postavy (krádeže, účasti v bitvách, práce, které za život vykonávala)
- životní cíle postavy (obsluhovat anglického krále) a její temná tajemství (je to nekrofil)

Příběhový životopis

Pokud chcete napsat příběhový životopis, vězte, že ho budou číst aktivně píšící lidi (tzn. ti magoři, co si troufají psát prózu a poezie), čímž myslím především sebe a Bell. Mějte také na paměti, že i lidé normální rádi čtou věci srozumitelné. Je potřeba, abyste se vyjadřovali srozumitelně, zbytečně se neopakovali a abyste dodržovali nějakou dějovou linku. Pokud chcete život své postavy zpracovat jako příběh, nepiště o každém detailu, ale udělejte něco jako hlubší osnovu jejího života. Do fakt nesmíte moc zabřednout, jinak to bude k ničemu.

Důležitá poznámka nakonec!!!: Nikdo vám nebrání dohodnout se s kamarádem na tom, že se vaše postavy znají/setkaly se/nesnáší se nebo si i sami smyslet takovou příhodu typu zloděj a okradený. Fantazii se meze nekladou. Pokud chcete propojit svůj osud s někým jiným, připište to, prosím, do odrážkovaného životopisu.

Žádné komentáře:

Okomentovat